Oldalak

2017-05-20

Mit köszönhet a nő a férfinak?

Szintén egy fészbukos postban olvastam a gimiseknek etika tárgyból házi feladatként kitűzött esszéről. Hogy a női nem miket köszönhet a férfiaknak. Ezen elsőre jól meglepődtem. Férfiakra és nőkre eddig úgy gondoltam, mint a homo sapiens eltérő biológiai nemű példányaira. Vagyis ami jó a nőknek, az jó a fajnak, tehát a férfiaknak is. De ez a kérdés úgy vetődik fel, mintha a nők és a férfiak két külön faj lennének. Szimbiózisban. Vagy az egyik a másik élősködője lenne. De lehet, hogy csak a nézőpontom rossz, nem a faj egésszére, csak egy adott kultúrára, közösségre kéne vizsgálni? De ha így szétválasztom, és egymással szembe helyezem a nőket és a férfiakat, akkor miért is adna az egyik bármit is a másiknak? Hacsak nem valamiért cserébe. Akkor viszont miért kéne köszönetet mondani? Legfeljebb áldomást lehet inni. A jól sikerült üzletre.
Aztán az jutott eszembe, hogy volt már egyszer egy hasonló felvetés. Ami állítólag a "női innovációról" szólt. Nekem a női innováció azt jelenti, hogy a nők által tett felfedezések, a nők által végrehajtott fejlesztések. A kiállítást viszont többen is úgy értelmezték, mint a nőknek készült találmányokat. A marketinges hölgy állítása szerint az innováció, a technikai újítások nem érdeklik a nőket (talán nem kéne általánosítani), ezért azt találták ki, hogy olyan dolgokat szedtek össze, amik nagy hatással voltak a nők életére. Csak sajnos kissé egyhangúra sikerült a válogatás. Ezt kifogásolta egy interjúban Karsay Dóri is (váccpávör, nemteccika rencer), hogy csupán a háztartásra és a szépítkezésre szorítkoztak. (Beszáltam én is a vitába az Addicton.)
Állítólag a férfiak is szoktak mosni, vasalni és hajat szárítani, így ezekre nem mondhatjuk, hogy kimondottan a nőknek készült találmányok. A rúzs és a nejlonharisnya esetében meg azt mondom, hogy ezeket nagyobb élvezet egy pasinak nézegetni a nőkön, mint a nőknek viselni őket. Ha már valami ütőset akartak volna kiállítani, akkor az lehetett volna a fogamzásgátló tabletta. Ami felszabadította a nőket a nem kívánt terhességtől való rettegés alól, és jól felturbózta a szexuális forradalmat. Persze ezt sem élvezték kevésbé a férfiak, mivel ők is többet szexelhettek. Ráadásul tuti nem az volt a cél, hogy a nők életét könnyítsék meg a következmények nélküli hancúrral, hanem valaki nagyot akart kaszálni a gyógyszerpiacon.
Valahogy nem jut eszembe semmi, ami vegytisztán a nők kedvére kitalált dolog lenne, hacsak nem a nemzetközi nőnap. De még az sem, mert annak is a legfőbb haszna, hogy sok pasi, pár kókadt csokorral egész évre megváltja magát a lelkiismeret-furdalástól. Elvégre ők tisztelik és megbecsülik a nőket, jól megvirágozzák őket a napjukon. Felmerülhetne az 1880-as években, egy orvos férfiú (ekkoriban a női orvos ritka még mint a fehér holló) által feltalált vibrátor, ami jóval több örömet okoz a nőknek, mint a férfiaknak. De ha jobban meggondoljuk, a probléma, amire megoldást kerestek, itt is az volt, hogy a hisztériának nevezett, csak a nőket sújtó betegségre alkalmazott vulvamasszázs következtében megfájdult a kezelőorvos keze. Szóval, végső soron a vibrátort sem a női csikló hanem a férfi csukló kedvéért találták fel.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése