Oldalak

2016-07-02

Terveim a nyárra

Hála az égnek, végre megkezdem a nyári lazítást.Tegnapelőtt leadtam a fordításomat. Ami érdekes, hogy ez mostanában mindig a határidő lejártát megelőezően 2-3 perccel történik. Azóta, mióta bevezették, hogy csúszás esetén levesznek a díjazásból. Persze két magyarázat is elképzelhető a dologra. Vagy olyan zseniálisan tudom megbecsülni a több hónapos munkához szükséges idő mennyiségét, hogy csupán pár percet tévedek, vagy pedig bizonyságot szolgáltatok rá, hogy a fordítás az gáz, legalább is abból a szempontból, hogy érvényes rá a gáztörvény, és kitölti a rendelkezésére álló teret. Persze az analógia nem tökéletes, mert a gázok szeretik egyenletesen kitölteni a teret, a fordítás meg valahogy mindig besűrűsödik a végére. Az viszont stimmelt, hogy amikor még meleg is lett, éreztem, hogy egyre jobban fokozódik rajtam a nyomás.
De már megkönnyebbültem. Nem kell bejárni a suliba, és anyám kezézéről is lekerült a gipsz. Mert elesett és eltörte. Ezt mondjuk ironikusnak is találhatnám, mert amíg durván ivott, soha nem törte össze magát, és amióta nem iszik, azóta szokott lemenni a vérnyomása, hogy időnként elszédül. Ez ilyen családi dolog lehet, mert amikor riogatott a doki, elkezdtem mérni, és kiderült, hogy reggelente 70/100 alatt szoktam indítani a napot, és ha Kata felcseszi az agyamat, és majd szétdurranok, akkor felpörög 95/135-re is a vérnyomásom. Azt mondjuk nem mértem, hogy mennyi volt, mikor kiderült, hogy anyám fél kézzel nem tud főzni, és nem, a menzakaja nem jó neki, sőt még a kurva kávéfőzőt se tudja összerakni egyedül.
Mondjuk a menzát meg tudom érteni, én is inkább azt eszem, amit itthon főzünk, mert legalább tudom, hogy mi van benne. De annak nem örültem, hogy 6 hétig nekem kellett főzzek anyámra. Igaz, hogy csak kétnaponta, mert annyira azért nem volt finnyás, hogy minden nap frisset kelljen főzni. De nekem kellett bevásárolnom is, és ami a legdurvább, kénytelen voltam megtanulni kávét főzni. Ez utóbbit mondjuk simán letagadom, ha bárki felhozza. Mert a melóban én vagyok "A nő, aki nem ért a kávéfőzőhöz". Tekintve, hogy én nem iszom kávét, felháborítónak tartanám, hogy mégis főznöm kelljen. Így viszont értekezletek előtt, bulikon stb. nem kérnek meg szívességből sem, hogy csináljak kávét. Bármit felrakok vagy leszedek, ha a számítógépükről van szó, és kinyitom a sört is az ajtófélfánál, de a kávéval hagyjanak békén.
A nyár hátralévő részét úgy szándékozom tölteni, hogy nem főzök több kávét, ellenben sűrűn fogok sört nyitni, meg számítógépet telepíteni. A sört gondolom nem kell magyaráznom ebben a forróságban. A számítógéppel meg az a helyzet, hogy tesóm rá van indulva a linuxokra, és mostanában folyton az egyes disztribúciók tulajdonságairól értekezünk. Azt már nagyon vágom, hogy mi a különbség display manager, window manager és desktop environment között, de még nem tudom, melyik számomra az ideális GUI (graphical user interface). Ennek kiderítése meg némi kísérletezgatéssel, telepítgetéssel fog járni. Szerintem egyébként ez egy elég felesleges dolgog, mert bármelyik felületet megtanulja használni az ember, és aztán az lesz neki a jó, csak tesóm így akar rávenni, hogy elmerüljek a linux oprendszerek rejtelmeiben.
Nem akarok kötelező érvényű ígéreteket tenni, de nem kizárt, hogy blogolni is fogok kicsit, amit ugye az utóbbi időben nem kicsit hanyagoltam el. De hat heti anyázás közepette nem volt rá érkezésem, különösen, mivel a fordításommal is nagyon el voltam maradva. A végére olyan napi oldalszámokat produkáltam, hogy magamat is megleptem vele. Viszont ez azzal járt, hogy éjt nappallá téve ültem a monitor előtt, amitől igencsak "megizmosodott" a seggem. Szóval nyári program lesz a fogyókúra is. Tekintve, hogy az evésről nem akarnék lemondani, ez a tervem a szokásosnál nagyságrendekkel több mozgást igényel majd. Még nem tudom, mi lesz a megoldás, de gondolkodni fogok rajta a következő napokban.
Mert holnap elmegyünk nyaralni a Balatonhoz. A Balatonnal együtt jár a halzabálás, mivel abban itthon nem sok részem van, mert bár imádom a halat, élőlényeket egyikünk sem igazán szeret trancsírozni, akkor sem, ha már nem élnek, Kata anyukája meg csak karácsonykor csinál halat. Plusz van még egy szegedi halászléfesztivál a nyár végén. Szerencsére a Balaton az úszást meg túrázást is jelent, így a mozgásban nem lesz hiány. A szokásos helyre megyünk, egy ismerős nyaralójába az északi parton, így felmászunk majd a Tihanyi-félsziget és a Badacsony tetejére is.
Ez jó lesz bemelegítésnek, aztán majd itthon is tornázok meg kocogok vagy valami. Reményeim szerint. Mert elsősorban sok olvasást terveztem a nyárra. És a várható hőségben, valljuk be, ledőlni az árnyékba és olvasni, sokkal vonzóbb elfoglaltságnak tűnik a szaladgálásnál. De majd valahogy beosztom, hogy este, amikor már hűvösebb van, és nem látják a járókelők, hogy 50 méterenként megállok lihegni, elmegyek futni, napközben meg majd olvasok. A melegre való tekintettel valószínűleg pucéran, ha Fecó épp táborozni lesz. Találtam is egy ilyen dátumot, hogy július 5. a pucéran olvasás világnapja.

4 megjegyzés:

Szabi írta...

Örülök a visszatérésednek, már elvonási tüneteim voltak. Reméltem, hogy a nyári szünet visszahoz a blogodra.
Ha már ennyire rákaptál a linuxra, tudnál nekem távtanácsot adni mondjuk privátban?

AncsaT írta...

Mar nekem is elvonási tüneteim voltak. :) Most nyaralunk, ITT csak a telefonomon tudok pötyögni, nem fogok hosszasan postolni, de Linux ügyben írhatnál mailt, arra könnyebb válaszolni.

Névtelen írta...

a GUI-val kapcsolatban igazad van részben. de azzal is számolni kell, hogy pl sok program van, ami pl W-re elérhető, de linux/ubuntura nem, s fordítva.
az otthoni laposnál áttértünk ubuntura, de pl a winamp meg az nc nagyon hiányzik. és vannak alternatív zenelejátszók meg fejlkezelők, de ennyire jó egyik sincs. és biztos a másik oldalról is vannak ilyenek, de ebben én nem vagyok olyan nagy. szóval ezzel is vess számot.

AncsaT írta...

Ó, hát ez a Win/Lin dolog szokott a legkevésbé riasztani. Bizonyos programokból eleve kezdtem átszokni olyanra, ami eleve többplatformos. Médialejátszóból az abszolút kedvencem a LightAlloy, de direkt tettem mellé (és használom is) egy másikat, a VLC-t, ami minden linux disztróban elérhető. Zenehallgatásra is jó mindkettő, de itt találtam egy olyan Linuxos lejátszót, amit utána feltettem Windows alá is, ez a Clementine. A webrádiók miatt szerettem meg, de általában zenékhez is nagyon jó.
Az "nc" az kicsit homály nekem, gondolom nem a netcat, mert az inkább linuxos hálózati kütyünek tűnik, a Norton Commander az meg szerintem már nincs, legalább is én még DOS alól emlékszem rá.

Fájlkezelésben nekem semmi sem volt jó, sok mindent kipróbáltam, warez dolgokat is, aztán rátaláltam a nagy ő-re: Q-Dir. Rengeteg beállítási lehetősége van, de ami nekem leginkább tetszik, hogy nem kettő, hanem egyenesen négy panelja van, panelonként x db füllel. Így megnyithatok 20-30 könyvtárat is egyszerre, anélkül, hogy végképp elvesznék az ablakok közt. :) Linux alatt meg az oldszkúl nc fanoknak ott az mc, a Midnight Commander.

Végső esetre ott van a Wine, ha valami windózos dolgot akarnék használni Linux alatt is, vagy akár virtuális gépként is futtathatok windowst, és azt telepítek rá, amit akarok. A végső megoldás ebbe az irányba mutat, a Qubes tűnik számomra a legreményteljesebb oprendszernek, már csak a Win10 virtualizációjának tökéletesített támogatására várok, ami talán a 4.0-ban benne lesz, mondjuk jövő év elején, és akkor az lesz az elsődleges rendszerem. Sajnos a munkához a Word kell, a Libre Office nem bírja az ide-oda küldözgetett korrektúrákat.

Megjegyzés küldése