Oldalak

2016-01-25

Női esszencia

A princípium (alapelv, vezérlő eszme) után itt az esszencia (lényeg, alapvető alkotórész, ami egyedivé tesz). Az egyik LMBT tematikájú fészbukos csoportban láttam a postot, hogy fesztivál lesz "Takarodjatok a Pinánkból" címmel. Kellően érdekes és provokatív cím, így beleolvastam a kommentekbe is. Az elsőben a hozzászóló azt mondta, hogy a cím enyhén TERF-be hajlik. Ööö... Amennyire műveletlen vagyok, annyira kiváncsi is, tehát ráguglizok. Transz-Exkluzív Radikális Feminista. Miaf... Szélsőséges feministák, akik a transznőket nem tekintik "igazi" nőnek, ezért kirekesztők velük szemben. Aha, a fesztivál címében lévő pina a pre-op transznőkre nem vonatkozik. Mondjuk én tettem volna egy szmájlit a végére, de mint komment, így is elmegy. Aki a postot kirakta, válaszol is, hogy majd beleveszi az inklúzivitást, és ő nem hagyja le a végéről a szmájlit. Ezzel akár le is zárulhatott volna az egész.
De egy harmadik kommentelő háborog, hogy milyen már az, hogy a pina említése rögtön TERF lesz, és tejóég ezmekkoraostobaság. Mire a válasz az első kommentelőtől, hogy dehogy, csupán a "szokásos feminista ciszszexizmus". Sajnos itt se volt a végén szmájli, így innentől egyre jobban kezdtek elszabadulni az indulatok. "Szokásos antifeminista transzaktivizmus", "feminista vaginaorientáltság", "otromba patriarchális ostobaság", "transzfób cisz picsogás" után hamar eljutottunk a "mélysötét baromság", "utálom a cisz nőket" fordulatokig, és aztán zárásnak "faszfej" és "ciszribanc" is megvolt. Ami úgy indult mint egy vicc (Ismered azt, mikor a butch meg a transznő vitatkozik a feminizmusról?) hamarosan vérfagyasztó horrorba ment át. Dermedten ültem, bámultam a képernyőt és alig bírtam elhinni, hogy nők a feminizmusról ilyen dühödt flame formájában vitatkozhatnak.
Hallgatóként referáltam egy Susan Herring cikkről, ami példákat hoz rá, hogy a (cisz)heteró férfiak uralta internetes fórumokon a nőkbe hogyan fojtják bele a szót durva és lekezelő hozzászólásokban, a véleményüket kizárólagos és megfellebbezhetetlen igazságként tálaló hímnemű kommentelők. De úgy tűnik, időközben "felnőttünk" a pasikhoz, és mi is képesek vagyunk ugyanolyan ordenáré módon leoltani egymást. De mi van akkor, ha ez nem a "sex", hanem a "gender" függvénye? Vagyis, ha a férfi-női genderskálán akarjuk elhelyezni magunkat, akkor esetleg az agresszív vs. asszertív és kompetitív vs. kooperatív interakciókra való képesség is irányadó lehet. Ez persze lehet, hogy marhaság, de a kognitív disszonanciámat egy szempillantás alatt sikerül feloldanom, ha a vitatkozó feleket a skála férfiasabb oldalára pozicionálom.
Eredendően a pinakérdésről szóló, anyázásba torkolló eszmecsere is azt feszegeti, hogy mitől nő a nő? Hogy a pina esszenciális része-e a női létnek? Tekinthető-e nőnek, akinek nincsen vaginája, méhe, petefészke, esetleg ezek a szervei nem funkcionálnak? Vajon csak a fogamzóképes nők nők? A pubertás előtt, a menopauza után elveszik a lényeg? És akinek műtétileg eltávolították a méhét, petefészkét, az ettől még nő maradt? Vagy aki fejlődési rendellenesség miatt eleve ilyen szervek nélkül született? És ha születéskor XY volt a kromoszómaképlete, de nemváltoztató műtéten esett át? A transznő is nő? És a transzvesztita, aki a péniszét megtartva nőnek öltözködik? A feminin vonásokban bővelkedő meleg férfi vagy a férfias attitűddel rendelkező butch nő a nőiesebb?
Persze mire idáig jutottam, addigra rájöttem, hogy a pina a biológiai nő fogalmáról szól, a társadalmi nő-fogalom (gender) nem egy kétállású kapcsoló, hanem egy skála. Olyan nincs is, hogy valaki 100% nő és 0% férfi, vagy 100% férfi és 0% nő. Sőt a két szám összegének nem is feltétlen kell 100-at kiadnia. Egy aszexuális személyben lehet 20% férfi, 30% nő, egy dögös butch képlete lehet 70% nő és 80% férfi. És hogy mi alapján jönnek ki a százalékok? Az meg a szituáció és egyéni percepció kérdése. Mivel a helyzettől függ, időben változik, és ahányan vagyunk, annyiféleképpen érzékeljük. Vagyis az egésznek túl sok jelentősége nincs is, valójában a "férfias" és a "nőies" csak egy mesterséges konstrukció az intuitív-logikus, lágy-kemény, jin-jang, vonzó-taszító, kerek-négyszögletes stb. ellentétpárok meghatározta n dimenziós koordinátarendszer egyes szegmenseinek meglehetősen pontatlan körülhatárolására.
Zárásul még annyit, hogy a vita olvastán az is eszembe jutott, vajon a mezőgazdasági munkával, gyerekszüléssel, háztartással töltött 80 éve után egy idős parasztasszonynak vajon mi lehet a véleménye a "vaginafixált, antifeminista, patriarchális áltranszaktivizmus" jelenségéről? Vajon a világon élő több milliárd, harcosan és indulatosan képviselt nőből hányan tudnák követni a fenti szócsatát, és vajon ez mit javítana az életükön? Ez az egész kissé nem szellemi maszturbálás? A feminizmus a nyugati társadalmakban élő, judeo-keresztény, értelmiségi nők játszótere? Hogy előrébb vigyük a világot, ahhoz azt hiszem, nem a női lét esszenciáját kell keresnünk, hanem a feminizmusét. És én úgy látom, hogy a feminizmusban nem a nő a lényeg, hanem a nemi alapon történő elnyomás elutasítása.

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

"A feminizmus a nyugati társadalmakban élő, judeo-keresztény, értelmiségi nők játszótere?"

Ez már nekem is megfordult a fejemben.

AncsaT írta...

Pedig a feminizmus harmadik hulláma elvileg épp erről szól, hogy az eltérő nemzeti, etnikai, szociális, kulturális, vallási, stb. háttérrel rendelkező nők problémái és igényei is különböznek. Vagyis nem létezhet egyetlen, egységes feminista eszme. És ha a közös nevező a nemi alapú diszkrimináció elleni küzdelem, akkor ebbe bele kell férjenek a transzszexuálisok (és mindenféle queer identitás) is. Sőt, urambocsá' a negatív diszkriminációt elszenvedő férfiak is. Persze ebben az esetben a "feminizmus" mint kifejezés a határait feszegeti, és kissé diszkriminatívnak hangzik. :D

hobelevanc írta...

Publikus, hogy melyik az a FB csoport? Ha nem itt, akkor mailben?

AncsaT írta...

Igazából nincs jelentősége, hogy melyik csoportban esett meg (és nem akartam visszakövethetővé tenni a vita résztvevőihez a történetet, gondolom azóta megbánták, hogy így elszaladt velük a ló, és szeretnének fátylat borítani rá), ráadásul a csoport zárt, csak a tagok látják a postokat, de ha bent vagy valahol, ahol majdnem 720 a taglétszám, akkor keresd meg a "KontÚrNő KIÁLLÍTÁS // Takarodjatok a Pinánkból FESZTIVÁL (Január 28.-Február 7.)" esemény megosztását.

hobelevanc írta...

oK, köszi!

Megjegyzés küldése