Oldalak

2011-06-26

Egy kis piros kell bele

Megnéztem "A lány és a farkas"-t. Hát... hm. Mondjuk alapvetően nem volt rossz. A színészek jók. A látvány jó. A feszültség végig megmaradt. Nem tudtam kitalálni előre, hogy ki a farkas. Tele volt mélylélektannal, jungi archetípusokkal. Közben folyton kikacsintott belőle az eredeti Grimm-mese. A piros köpeny képi felhasználása zseniális volt. A zene nem rossz. Amanda dögös. A farkas nekem jobban tetszett, mint amilyenek a Twilightban voltak. Az utolsó képek, ha akarom, elmondják, hogyan volt tovább, ha akarom, beharangozzák a második részt.
És mégis. Az egész olyan... nem tudom. Igazából nehéz megmondanom, mi bajom vele. Mint mese - illetve mint az eredeti mese parafrázisa - jó. Viszont mint történet... hát, izé. Például nem tudom megmondani, hogy miről szólt. Mert ugye a Grimm féle Piroska és a farkas arról szól, hogy a világ veszélyes. Az élet egy sűrű, sötét erdő. És egy kislányra sok veszély leselkedik útközben. Nem mindenki az, aminek látszik. Van akiről tudni, hogy veszélyes, de akiről azt gondoljuk, hogy nem, az is az lehet. Aki nem fogad szót az anyukájának, az könnyen bajba kerül. De aki szót fogad, az is. És nem csak a csinos fiatal lányok kerülhetnek bajba, hanem a kevésbbé vonzó öregasszonyok is. De a "rossz fiúk" sincsenek biztonságban. Van, aki rájuk is vadászik. És ha túl akarsz élni, neked is kegyetlennek kell lenned.
Ehhez képest nem tudom megmondani, hogy ez a film miről szólt. A lány kezéért versengő két srác közül az egyik favágó, a másik kovács. Miért? A kovács csinálja a baltát, amivel a favágó kivágja a fát, amivel a kovács tüzel. A fém elvágja a fát, a fa táplálja a tüzet, a tűz megolvasztja a fémet. Ez így nem kerek. A lányt elárulják a barátnői. Az egyiknek volt rá közvetlen oka, a másik legfeljebb valami régi irigység miatt tette. Aztán mégis mellé állnak. No de miért? Az egyiknek lehet bűntudata, de a másik hirtelen már nem utálja? A lány nem bízik senkiben, még a szeretteire is gyanakszik. Elutasítja a vérfarkast és a vérfarkasságot. Akire a gyanú árnyéka vetődik, elfordul tőle. Aztán a végén lazán összehaverkodik a szörnyeteggel? Hogyan, mitől változik meg hirtelen a véleménye?
A fegyveresek amikor megérkeznek, az utazóbatár ajtaja mellé (elég színpadiasan) odaáll két fekete (néger) katona. Miért? És honnan kerülnek ide? Mit jelképeznek, és a falusiak miért nem csodálkoznak a fekete bőrükön? A nagy démonvadász a gyerekeivel együtt érkezik a farkasvadászatra. Aztán a gyerekeket visszatuszkolja a batárba ami... hová is megy? De eleve minek hozta el őket egy ilyen veszélyes helyre, nem értem. És aztán soha többé nem kerülnek elő, és elképzelni sem tudom, hol helyezhette biztonságba őket. Aztán amit a gyerekek elől titkolni akar, érkezés után kettő perccel kifecsegi az egész falunak. És mit keres a filmben a kínzókamrának használt üreges bronz elefánt? Állítólag a rómaiak használtak ilyet. Hogy jönnek ide a rómaiak, és miért pont elefánt? Ja, és a pap öntevékenyen hívja be a katonákat. Nem egyeztet senkivel. A falunak nincsen gazdája, földesura, vagy valami vezetője, elöljáró vagy bíró?
Nos, ezt értem az alatt, hogy az egész, mint sztori, nem áll össze. Lyukak vannak benne, nem is kicsik. Viszont ettől függetlenül tudtam élvezni. Csak nem szabad túl sokat gondolkodni rajta. Ez egy gyermekmese felnőttek számára lebutított változata. Nem kislányról szól, hanem nagylányról. A címben ezért maradt le a Little szó a Red Riding Hood elől. A magyar cím már megint elmeséli az egész filmet, pontosabb lett volna úgy fordítani, hogy Piros. :) Szóval nem kislány, hanem nagylány. És a nagylányok pedig, mint tudjuk, csinálnak dolgokat, melyeket ép ésszel nem lehet felérni. Talán erről szól a film.


(Az én címem pedig a Kontroll csoport egyik dalából való. Kata szerint borzasztó, szerintem a dalszöveg jó, az előadók jól néznek ki, a zene elég dzsesszes, de az egész együtt... aki kíváncsi rá itt megnézheti.)

2 megjegyzés:

Rosabella Sanchez írta...

Ahogy technikailag összerakták a filmet az zseniális.Különösen sokat dobott rajta a piros köpeny, ahogy te is mondtad. Nekem tetszett a film, bár tényleg voltak részletek, amiket nem igazán értettem. Egyébként moziban láttam a trailerét, nagyon kíváncsi voltam, hogy milyen lesz, mert ütősnek ígérkezett. Többé-kevésbe megfelelt az elképzeléseimnek, bár nekem van egy kis Twilight-os beütése. Ez persze nem meglepő, hiszen egy a rendező. :)

AncsaT írta...

Egy lány. Két fiú. Mindkettő szereti. Vetélytársak. De összefognak. Hogy megmentsék a lányt. Tényleg ismerős. :)

Megjegyzés küldése