Oldalak

2010-10-21

Enneagram


Fecó drágám hadilábon áll az idővel. Már lassan a sakkot is megutálja a sakkóra miatt. Ha villámsakkot játszanak, mikor 5-5 perce van mindkét félnek a gondolkodásra, rendszerint veszít, de csak mert elfogy az ideje. Teljesen kikészül tőle, hogy nem az ellenfele győzi le, hanem az óra. Már az állásra sem tud koncentrálni, az időt figyeli. Próbáltam mondani neki, hogy ez a fajta játék más stratégiát követel, mint a rendes sakk. Itt nem feltétlen a lehető legjobbat kell lépni, hanem azt, ami nem vezet látványos bukáshoz, de gyorsan megléphető, esetleg megzavarja az ellenfelet, és arra készteti, hogy minél többet használjon el a saját idejéből. Amit a játékban a legjobban utál, használja ki, és fordítsa az ellenfél ellen.
De nem sok foganatja volt a tanácsnak, továbbra is utálja ezt a módit. Nem is csoda, családilag gondban vagyunk az idővel. Kata enneagram típusa egyes. Valahol azt írták róla, hogy három dolog van, amivel nem boldogul, ami folyton bekavar neki. A rendetlenség, a pénz és az idő. Persze ezzel a hárommal más is küszködik, sőt, én magam is. De a saját típusommal bajban vagyok. Van itt egy teszt, amivel elméletileg meg lehet állapítani. Sőt, állítólag a numerológiai főszám is megmutatja.
Na most ezen szám alapján én 7-es lennék. A tesztet megcsináltam, és az két típusra azt mondta, hogy valószínűleg van ilyen összetevője a személyiségemnek, hatra azt mondta, hogy nagyon valószínű, vannak erre a típusra jellemző problémáim, vagy valamelyik szülőm ebbe a típusba tartozik. Egyetlen egyre írta, hogy az valószínűleg nem vagyok, pont a 7-esre. :) Tesóm vigyorgott mint a fakutya, és azt mondta, hogy akkor én is 9-es leszek. (Mint ő.) Ugyanis erre a típusra jellemző a már szinte beteges mértékű empátia, amivel az összes többi típusba bele tudja élni magát. Felfedezi magában az összes típus hibáit. Hát, ja. :)
Az enneagram egyébként nem csak egy vicces hókuszpókusz, mint a magazinok horoszkóptípusai. A jezsuiták előszeretettel alkalmazták. Talán ez az egyházi gyökér lehet az oka, hogy a szegedi Piaristák honlapján is van róla anyag. Persze leírás több helyen van, pl, enneagram.hu oldal is létezik, meg enneagram.lap.hu is. Aki nem óhajt elmélyedni benne, csak alapvető infókat akar, hogy mi is ez, egy szórólap összefoglalja a lényeget. Aki viszont el akar mélyedni, az keressen egy jó könyvet hozzá. Nekem Eli Jaxon-Bear könyve bejött, de sokféle van, lehet válogatni. Aki olcsón megúszná nem sok jóval kecsegtetem. Torrentoldalon nem láttam ilyet. (SLP-n van, de oda nem egyszerű bejutni.)

6 megjegyzés:

Szabi írta...

Nálam háromra írta, hogy van ilyen problémám vagy szülőm, az összes többire meg, hogy nagyon valószínű összetevőm. Azt hittem nem is tud mást, csak ez a kétféle eredmény van :) Akkor most én is kilences vagyok? Rám eddig inkább a 4-es meg a 11-es jött ki - esetleg a 6-os. Nem igen jöttem rá, hogy kapcsolódik ez a numerológiához. Van a végén egy mondat, ami nekem kínai: Az ebbe a típusba tartozók leggyakrabban a(z) 2., 5., 4. típusokkal tévesztik össze magukat. A(z) 6., 2., 7. típusok képviselői viszont hajlamosak arra, hogy ilyen típusúnak azonosítsák magukat.
Te érted?
Viszont itt is a béketeremtő lett a legerősebb - reformer színezettel :D

AncsaT írta...

11-es? Enneagramban 9 típus van. :) A 9-es az pont a béketeremtő. Az enneagram.hu-n van több teszt is, ha gondolod, próbáld őket végig, de a legtöbbet az éri, ha elolvasol egy normális könyvet. Esetleg kipróbálhatod, hogy a születési dátumod számjegyeit összeadod, amit kaptál kétjegyű számot, annak is összeadod a jegyeit, addig, amíg egyjegyű lesz. Az is mutat valamit. Ha meg végképpen nem akar kijönni, hogy melyik vagy, akkor tutira 9-es. :) A pacifizmus az mondjuk pont bele is fér.

Szabi írta...

Hát ez az, nekem a 11-es akkor jön ki, ha összeadom a születési számaimat. 4-én meg születtem, a 6-os meg a Vénusz, mert, hogy mérleg vagyok. Igazából a numerologiáról egy picit többet tudok. Csak próbáltam kideríteni, hogy jön a kettő egymáshoz.

AncsaT írta...

Sok ez a szám nekem. Ha mondjuk valaki 1982.04.17-én született, akkor 1+9+8+2+4+1+7 = 32 -> 3+2 = 5-ös lenne leginkább az enneagramban. De mondjuk ez nekem se jött be.

A numerológia az más tészta, mert ott (persze van más módi is) 9-be osztasz négyzeteket, teleírod őket számokkal, és figyeled, mely pozíciókba milyen számok estek, melyek maradtak üresen, hol van együtt sok szám, mik kerültek párba, stb., szóval ez még inkább a horoszkóphoz hasonlít. A normálishoz, ahol nem csak a napjegyed számít, hanem az összes bolygó (esetleg a kisbolygók, állócsillagok, fiktív pontok) is.

Szabi írta...

Mondjuk én pont az elsőről hittem, hogy numerologia, vagyis számmisztika. Vagy a kettő nem ugyanaz?

AncsaT írta...

De, legalább is, nekem a kettő egyet jelent. De az "első" az csak a főszám. Ez tényleg olyan, mint a horoszkóp. Az, hogy "melyik jegyben születtél", annak túl nagy jelentőséget tulajdonítanak. "Nem jövök ki a bakokkal." Ez hülyeség. Lényeges egy csomó más dolog is. Az összes többi bolygó és pont helyzete, azok házakban való elhelyezkedése és egymás közötti fényszögei. A numerológiában ugyanígy meg kell nézni egy csomó más számot is.

Megjegyzés küldése