Oldalak

2010-03-28

Loving Annabelle

Tegnap megnéztem egy filmet. Az ismertető nem volt túl ígéretes, de adtam neki egy esélyt. Gondoltam, ha vacak, legfeljebb időben lefekszem aludni. Későig fent maradtam.
Csak simogatom a gombokat a billentyűzeten, nehéz belekezdenem az írásba. Annyi mindent szeretnék mondani a filmről, de nem akarom a felfedezés élményét elvenni attól, aki esetleg megnézné. Nem írom le a történetet, csak a benyomásaimat. A film elképesztően jó. Remek színészek, jó történet, csodás rendezés, szép zene. Maga a film, egy tanárnőnek (Simone) és végzős diákjának (Annabelle) a kapcsolatáról szól. Igen, "olyan" kapcsolatáról.
A filmet nők csinálták, nőkről, de nem csak nőknek. Amiről szól, az érzelmek, vonzódás, szabályok, emlékek, csalódások, féltékenység, rosszindulat, felelősség, és még lehetne folytatni, szóval ezek általános, nemtől független, emberi értékek, tulajdonságok. Mégis, a film szereplői, szinte kivétel nélkül nők, lányok. Persze nem csodálkozunk nagyon, hisz a történet egy katolikus lányiskolában játszódik. Ahová problémás gyermekeiket íratják, a problémákkal szembenézni képtelen szülők.
A filmben a nők gyönyörűek. Még az iskola rettegett igazgatónője, Immaculata anya is, korához mérten vonzó jelenség. Viszont mindenkinek megvan a maga problémája. A lányoknak egyértelmű, hisz azért kerültek ide. Szüleiknek ők a probléma. A tanárnőnek az élete nem teljes. Még az igazgatónő is magányos. A film során végig nyomaszt, hogy senkinek nem látszik javulni az élete. Semmi jele, hogy bárki is segítségre számíthatna a másiktól. Annabelle a kivétel, aki az egyetlen keresztény léleknek tűnik az iskolában, bár kijelenti, hogy nem  katolikus. A vallási identitását, ha van neki egyáltalán, nem tudjuk meg, de buddhista imaláncot hord.
A filmben két férfi karakter szerepel. A tanárnő szeretője és egy idős pap, feltehetően az iskola egyházi vezetője. Ők ketten, az érem két oldala. A fiatal férfi, híján van minden megértésnek. Erőlteti Simone-t, hogy költözzön össze vele. Nem látja, hogy azért habozik, mert boldogtalan mellette, mivel a kapcsolatuk felszínes. Az ágyjelenetük sokatmondó, mikor a nő nyitott szemmel bámulja a plafont, miközben a pasi nagy nyögésekkel élvez, majd arcán elégedett mosollyal a nőhöz bújva elalszik.
Az idős pap látszólag nevetséges figura. A misén, a szentbeszédet önfeledten, őszinte átéléssel mondja, miközben nem csak a diákok nevetnek rajta. De van egy jelenet, mikor Simone este bemegy a templomba, tanácstalanul leül a padba, és az atya odaül mellé. Őszintén elmondja, hogy mindig is kedvelte, sőt ő volt a kedvence. (Simone is itt nevelkedett, ebben az iskolában.) Kiderül, hogy tudott minden csínyéről, mindenről de mindenről. "Az én keresztem, hogy mindent tudok." Egy csapásra, a nevetségesből bölcsé magasztosul. Aki nem bújik szerepek mögé, mindig önmagát adja. A szeretetet, amiből áll. Egy ilyen férfira, apafigurára, mindenkinek szüksége lenne. (Igen, tudom, hogy mázlista vagyok.)
Végül egy kis zene, és képek a filmből:

A film véget ért, de még volt jócskán a fájlból. Nem értettem. Aztán kiderült, hogy extrák vannak hozzáfűzve. Kihagyott jelenetek és egy alternatív befejezés. Örültem neki. A kimaradt részekből megtudunk pár dolgot Annabelle szobatársairól. Miért került az iskolába az egyik. Mit akar a másik. A visszatérő Proust idézet még egy helyen feltűnik, megvillantva Simone iskolás múltjából egy darabot. Az alternatív vég, pedig egy zárójelenet, ami javít a végső hangulaton, felmentést adva és akadályokat elhárítva. (Remélem kellően homályos voltam.)

75 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves AncsaT!
Felkeltette az érdeklődésemet a film, de egy torrentoldalon sem találtam eddig. Pedig ha valamit meg akarok keresni,addig nem nyugszom meg, amíg meg nem találom. :) 1 link vagy tipp viszont nagyon hasznos lenne! Előre köszi a segítséget!
Zizz

U.i.: Tetszik a blogod!

AncsaT írta...

Kedves Zizz!

Keress meg e-mailben, megbeszéljük azt a torrent dolgot. :)

Névtelen írta...

Tegnap éjjel megnéztem... Hihetetlenül jó film, nagyon tetszett! Igazából az a szomorú, hogy az ilyen, valódi érzelmekről szóló, mondanivalóval bíró filmek nem jutnak el sokakhoz! Értelmes filmek után kutatva, elvétve bukkan csak rá az ember egy-két értékes darabra, ellentétben a sok szeméttel, ami szinte már a csapból is csöpög. Persze tudom, a fő probléma, hogy a többség a semmitmondó hülyeségekre vevő és az effélét nem igényli...
Minden esetre örülök, hogy véletlenül erre az oldalra találtam és köszönöm az ajánlást meg a segítséget is! ;)
Üdv.: Zizi

AncsaT írta...

Örülök, hogy egy jó filmélményhez jutottál. Mostanában elég sok szemetet láttam, de ha lesz valami értelmes, írok róla. Illetve nyaralás közben megnéztük "Az időutazó feleségé"-t, az nagyon tetszett, de gondolom már nagyjából mindenki látta, nem tudom érdemes-e postolnom róla.

Friðþjófur írta...

Szerintem az alapötlet eredendően nem rossz, egészen érdekes, különleges, de ettől még sajnos eléggé nyers, kiszámítható maradt a film.
Nem, nem rondák a szereplők, de szegény Annabelle-t alakító színésznőt inkább el tudom képzelni valami férfiaknak szánt "leszbipornóban". Meg azok a nézések... Persze, kell ez is. :)
De evidens volt, hogy a vízen ringatózó tündérliliom után kádban való sóhajtozás követ... és ez bántott. Legalábbis jómagam szeretem, ha nem kapom ennyire készen a történetet, szálakat, érzelmeket.
Azért nem bánom, hogy megnéztem, de... lehetett volna ezt jobban is. :(

Friðþjófur írta...

*tündérliliomot
(elnézést, fáznak az ujjaim, meg az agyam is... :S)

AncsaT írta...

Nekem helyén volt a történet. Jól kidolgozott karakterek voltak benne, kaptunk nézőpontokat, világos, kontrasztos álláspontokkal, és nem csak egyetlen "igazsággal". Még csak választani sem kellett köztük, a maga módján mindenkinek igaza volt.

A jelenetek, a képek gyönyörűek voltak. Talán annyira, hogy az már kissé valószínűtlenné vált. Ahogy a költészet elválik a prózától. Nem lesz kevésbé igaz, csak az értelmezés inkább allegorikus, mint szó szerinti.

Persze nem várható, hogy minden mindig egyformán fog tetszeni mindenkinek. Remélhetőleg találkozol majd olyannal, ami jobban az ízlésedbe vág. Én meg majd megnézem azt. :)

Névtelen írta...

Szia:)
Azért írok, hogy nagyon tetszik az oldal az életed. Azért pont ide, mert pont ennél bejegyzésnél találtalak meg. Pontosabban én még fiatal vagyok és valószínűleg biszexuális ezért szoktam keresgélni a témában és épp filmekről néztem véleményeket, amikor megtaláltam a blogod. Rögtön kíváncsi lettem, hogy miket írsz és pár cikk után úgy döntöttem hogy végig olvasom az egészet. (bár most még csak 2010 március elején tartok, de még csak 3 napja kezdtem) És így folyamatosan olvasva kicsit regény szerű az egész blogod, mivel mindig történik valami vagy veled vagy a családoddal. De amikor kitérsz másfele az is izgalmas mivel látszik az írásodon hogy sokat tudsz, így sok bejegyzésedből én is művelődöm egy kicsit (pl nyitottam egy szótárt az olyan kifejezéseknek amiket eddig még nem hallottam máshol) Igazából csak azért írtam hogy tudd hogy van egy új lelkes olvasód :)
Elena37

AncsaT írta...

Kedves Elena!

Köszönöm a dicsérő szavakat és Isten hozott a blogomon. Ha tetszik valami, vagy ha kérdésed van, kommentelj bátran!

Névtelen írta...

Szia!
Csatlakozom az előttem szólóhoz,aki pontról
pontra megfogalmazta azt,amit én is szerettem volna írni.3 napja fedeztem fel a blogod,de azóta minden bejegyzésed elolvastam + megnéztem a Loving Annabelle,és a Lost and Delirious című filmeket is.Fantasztikus volt mindkettő,bár most sajnáltam, hogy nem happyend lett a vége.

Nagyon tetszenek a bejegyzéseid,főleg amikben a családodról,párodról írsz!Őszintén mondom neked,hogy ez az első olyan blog,ami megfogott!Komolyan!Még nem találtam olyat,ami egy "cikknél" tovább érdekes lett volna.Egyszerű,szókimondó,és amit a legkevésbé vártam,de nagyon örülök,hogy része a blogodnak a műveltség! Csak így tovább! :)
Egy újabb taggal bővült rendszeres olvasóidnak köre.
üdv. DAngel

AncsaT írta...

Szia DAngel!

Kedves vagy, jóleső dolog ilyeneket olvasni. Irodalmi Nobel-díjról nem álmodik egy blogger, de az ilyen hozzászólások, és a tudat, hogy valakit megérint, elgondolkodtat amit írunk, adja a hajtóerőt, hogy folytassuk.

Örülök, ha olvasod az írásaim, annak meg különösen, ha megírod, mit gondolsz róluk.

Simon Erika írta...

Hello mindenkinek :) orulok h tetszett a film...buszke is vagyok arra h Katherine Brooks az egyik ismerosom egy oldalon es h resze vagyok az uj filmjenek egy bizonyos szinten... ha barkinek kell a film, jelezzen, es esetleges kerdesekre is lehet tudok valaszt adni a filmmel kapcsolatban :) en legalabb 50x megneztem az elmult evben, es nem tulzok...Erin Kelly pedig egy csodalatos csaj aki vicces es kozel nem olyan komoly mint a filmben :) Youtubeon egy csomo video szol arrol hogy talalt ra Kat a rendezo...egyszeruen imadom az egeszet :) pusz mindenkinek :)

Névtelen írta...

Halihó!

Hol lehet utolérni ezt a filmet?

AncsaT írta...

Az előtted lévő hozzászólásban Erika ajánlotta, hogy lehet hozzá fordulni ilyen ügyben, de ha tudod, mi az a torrent, akkor írhatsz egy privát e-mailt nekem is.

Névtelen írta...

Szia Ancsa!
Néhány napja találtam rá a blogodra, véletlenül. A Loving Annabelle-t szerettem volna az imdb-n megnézni, de a keresőbe csak a film címét írtam és a te bejegyzésedet adta ki az elsők között. Nagyon tetszett amit írtál a filmről és nekiálltam az elejéről olvasni a blogodat. És most jutottam el idáig. Még soha életemben nem olvastam el egyetlen blogból sem egy bejegyzésnél többet...
Nálad egyszerűen leragadtam. A személyiséged, az érdeklődési köröd, a tájékozottságod mind megfogott. Hihetetlen, hogy mennyire érdekelnek teljesen különböző témájú dolgok. A Katával való kapcsolatodról is szívesen olvasok. Azt kell mondanom, ill. írnom, hogy manapság kevés hozzád hasonló ember van. Sajnos.
Miután 'agyon' dícsértelek, elköszönök, és csak annyit, hogy lelkes olvasóid tábora eggyel nőtt. :)

SBella

AncsaT írta...

Kedves Bella!

Tiszta deja vu, úgy tűnik ez egy igazi látogatócsalogató bejegyzés. :) Aminek igazán örülök, hogy nem csak ez az egy tetszik. Gyere máskor is, olvass, és szólj hozzá nyugodtan, szívesen veszem, ha megírod a véleményed, akkor is, ha dicsérsz, és akkor is, ha nem. :)

Névtelen írta...

Ancsa!

Sajnos nem látom a mail címed... a gépem vmiért nem jeleníti meg. Megadnád? ;)
Véletlenül akadtam rá a blogodra a neten...
Puszillak?

Évi

AncsaT írta...

Kedves Évi!

Jobbra fent a "Magamról" rész alatt van egy link: "Teljes profil megjelenítése". Azon az oldalon meg baloldalt, a "Címtár" dobozban van az e-mail cím. Ha kattintasz rá, megnyitja a levelezőkliensed, és írhatsz is, de ha csak rámutatsz, látod a címemet: "tancsa". A kukac után meg az a levelezőszolgáltató, aki a blogot is hostolja: gmail.com ("Babonából" nem írom ki a szövegbe egyben az egész címet.)

"Véletlenül." :) A Dohány utcában nagyon forgolódik, nézelődik egy turista, majd megszólít egy hosszú fekete kaftánt, kalapot viselő, lelógó, göndör pajeszos idősebb urat: "Bocsásson meg, véletlenül nem tudná megmondani, merre van itt a zsinagóga?" Mire a férfi végignéz magán, a ruháján, megsimítja a pajeszát: "Véletlenül...?" :)

És pusziljál egész nyugodtan, nem is kell kérdezni! :)

Névtelen írta...

:DDD
Nem értem ez a kis vicces netecske miért tett kérdőjelet a puszillak után. :)
Köszi, írok mailt Neked.
Puszi! (Kérdőjel nélkül. :))

AncsaT írta...

Biztos "véletlenül". :))

Karola írta...

Szia!

Imádom ezt a filmet az egyik kedvencem, és az is nagyon tetszett amit írtál róla. most hogy így elolvastam a hozzászólásokat érdekelni kezdett az egész blogod és úgy döntöttem el kezdem olvasni :)

AncsaT írta...

Déjà vu. De ezt már mondtam itt. :) Ha lenne marketing tanácsadóm, az már győzködne, hogy inkább AnnabelleT néven folytassam a blogolást. :)

A lényeg: örülök, hogy idetaláltál Caro, Isten hozott, olvass és kommentelj bátran, szívesen látlak téged és a véleményed is.

Karola írta...

Eddig még csak 2009 áprilisáig jutottam, de eddig nagyon tetszik. nagyon jól fogalmazol (nem úgy mint jómagam) és szép kereken leírod ami történt veled, amit gondolsz. egyszóval nagyon tetszik. de most már mennem kell aludni és még gyorsan tanulni németre, mert holnap dogát írunk :S
Jó éjt! Csak annyit mondok, hogy nehogy abba hagyd a blogot. Szívesen olvasnám még jó sokáig! :)

AncsaT írta...

Köszönöm szépen! Nálunk valami mindig történik, szóval lesz miről blogolnom még egy darabig.

Jó éjt és egy kalappal a holnapi naphoz! :)

Tyúk írta...

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Zseniális!!!! Kecskeméttől Kiskunfélegyházáig bőgtem! Bár extrátlan verzióm van, nem is akarom nagyon látni az extrákat.

Nem említette senki a fényképezését. Cynthia Pusheck volt az elkövetője, több CSI-t is kamerázott (mondjuk látni, ha belegondolsz), meg a nagy kedvencemet, a Cold Case sorozat pár részét, ó, és a Twin Peaksből is pár részt.

Zseniális képek. Nekem nem volt giccses a vízililiom, egyáltalán. Az egész tetszett, úgy ahogy van, bár néhány spinoffot le tudnék gyártani belőle, sőt akár sorozatot is, pár dolog kidolgozatlan maradt.
De végül is 3 hét alatt készült, ha hinni lehet az IMDB-nek.

Mindenesetre nekem új kedvencem van.

AncsaT írta...

Az extrák nélkül is teljes a film, az csak kiegészítő a nyughatatlan fanoknak, addig is, amíg elkészülnek a spin-offok. :)
Nem is néztem IMDB-t, hogy mennyi idő alatt, meg ki fényképezte, csak a rendezőt, meg, hogy a stáb nagyja nő.

Látad már a Lost and Delirious-t is?

Tyúk írta...

Tele van ez a film apróságokkal, alig észrevehető kis dolgokkal, és mind tudatos, bár próbál elrejtőzni.
Immaculata anya érintése, amikor kettesben van Simone-nal, vagy ahogy dühös léptekkel megy fel a lépcsőn, és hajlamos vagy azt hinni, hogy nem is az indulattól csapja oda a sarkát, hanem hogy zajt üssön. Meg ilyenek.

Névtelen írta...

És nem láttam a Lost and Delirioust.

AncsaT írta...

Igen, az egész film nagyon finom, nem kapsz mindent direktben az arcodba, van min gondolkodni, érdemes megnézni többször is.

L&D-t pedig szintén érdemes megnézni, nekem nagyon tatszett az is. Kicsit más hangulat, de odavoltam érte.

Névtelen írta...

Szia.
Fuuu! Ez nagyon jó film!!! Bár kitudnám törölni a memóriámból, és újra és újra meg tudnám nézni ugyanolyan érzéssel mint amikor először néztem!

Ám tetszik a blogod. :) Főleg a személyes részeket szeretem olvasgatni ( csúnyacsúnyakíváncsiság:D ), Nem mindennapi életed van az biztos! :)
Üdv. A.

AncsaT írta...

Ugye, hogy jó? Mármint a film. A blogomat dicsérjétek ti! :) Nézd meg a "Lost and Delirious"-t is, szerintem az is tetszeni fog.

Sokáig én is azt hittem, hogy egy brazil teleregényben élek, de aztán ahogy megismertem más bloggerinák történeteit, kiderült, hogy az én életem még kifejezetten nyugalmas és eseménytelen hozzájuk képest. :)

Névtelen írta...

Dicsérik/jük is ahogy látom! :P
Megnézem! Remélem fent van azon a "híres nevezetes nagy" torrent oldalon :D

:D:D:D
Húha akkor más blogra át se merek nézni!
(nemám:D) De tényleg, ebből könyvet lehetne írni. Venném! :D

A.

AncsaT írta...

Az nNagy :) torrent oldalon, a feliratos kategóriában "Elátkozott szerelem" címen látom. 12-en seedelik is, tudod szedni.

Az oldalsávomon vannak néhányan, érdemes megnézni őket, van ott dráma bőven.

A könyv folyamatban van, bár egyelőre lehet, hogy inkább fikciós, mintsem önéletrajzi dolgokkal próbálkoznék. És még kicsit csiszolnom kell a képességeimen, de rajta vagyok, most éppen be kéne fejeznem egy fordítás szerkesztését, mert várja nagyon a kiadó. Ha megnézik, és utána kapok még másik szerkesztői munkákat is, nem kizárt, hogy egyszer kérnek egy könyvet is. :)

Névtelen írta...

Köszi. Megvan, csak úgy suhan lefele! :D Még ma este meg is nézem.

Meg kukkantom majd őket!

Huhh, hát akkor sok sikert, meg kitartást hozzá!! :) Aztán írd meg mindenképp, ha lesz valami konkrétabb is könyv ügyben!

A.

AncsaT írta...

Van egy másik postom arról a filmről is (ne olvasd el, csak, ha már láttad; jobb, ha nincsenek előre elképzeléseid a filmről), ha megnézted, szívesen olvasnám az ottani kommentek közt a véleményed róla.

Ha valaha az életben könyvem jelenik meg, szerintem nagyon fogtok róla tudni, mert azidőtájt másról se nagyon fogok blogolni. :))

Névtelen írta...

http://www.youtube.com/watch?v=qL0up-CNCHg

:))

AncsaT írta...

Köszi. Szedem lefelé, még feliratot vadászok hozzá, remélem legalább angolt sikerül találnom. Egész jónak tűnik az IMDB leírás alapján. :)

Névtelen írta...

Nincs mit. Van hozzá angol. A film letöltésénél azzal vigyázz, hogy milyen verziót töltesz le. Én egy svéd feliratosat töltöttem, azt hittem, hogy biztos mellé van rakva a .srt fájl, hát tévedtem, valahogy bele van építve a szöveg, leszedtem ugyebár hozzá az angolt és a kettő teljesen össze olvadt! Úgyhogy érdekes volt, de érthető így is. :D

Fuu, tegnap megnéztem, hát nem írok róla semmi konkrétat, csak annyit, hogy megéri ráfordítani azt a másfél órácskát! :)

AncsaT írta...

A filmen szerencsére nincs ráégetett felirat, de az angol, amit szereztem hozzá, nem passzol, még időzítenem kell, hogy megnézhessem. Van még munkám bőven, de ha estére elfáradok, akkor majd megcsinálom a feliratot és megnézem a filmet.

Névtelen írta...

Elena Undone is nagyon jó. Ajánlanám, ha még nem láttátok volna.
Mandarin

AncsaT írta...

A címe ismerős, mindjárt leszedem.

Névtelen írta...

sziazstok nem tud valaki olyan Torentt oldalt hol a filmet le tudom szedni? Loving Annabelle, ls Elena Undone sehol nem lehet leszedni ? :( ki tud írjon léci köszi szépen

AncsaT írta...

Gugli a barátod.

Beírod a keresőbe a film címét, meg azt, hogy "filetype:torrent". (Idézőjelek nélkül.)

Névtelen írta...

Sziasztok én is láttam a filmet és az biztos, hogy kedvenc marad:) Nagyon tetszett a történet és a szereplők, kár, hogy nincs második része:(
Azt szeretném kérdezni, hogy nem tudjátok, hogy hol lehet megnézni az extrákat és az alternatív befejezését a filmnek?

AncsaT írta...

Én úgy fognék hozzá, hogy mondjuk megnyitom a Google keresőt. Aztán beírom mondjuk azt: "YouTube Loving Annabelle Alternate Ending" meg "YouTube Loving Annabelle Deleted Scenes".

Névtelen írta...

Szia!
Pasi írhat?

AncsaT írta...

:) Persze, egész nyugodtan. Időnként szoktak is páran, bár a lányok tényleg többségben vannak. De szívesen látjuk bárki véleményét.

Névtelen írta...

Egy napja néztem meg ezt a filmet, valószínűleg nem utoljára! Azóta ezen gondolkodom, teljesen magával ragadott. Szinte azt mondom, de jó lenne nőnek lenni....:)
De nehogy félre értsd, középkorú vagyok, két szép gyerekkel, aranyos feleséggel, jól érzem magam férfiként, bár a férfiak társaságát azért nem túlzottan kedvelem.
Ami újra előjött belőlem a film kapcsán: tud-e egy férfi olyan mélyen és tisztán, megértően és figyelmesen szeretni, mint egy nő, képes-e egy férfi úgy szeretni, mint egy nő? Ha igen, az nem "férfiatlan-e" és nevetséges?
Zscdoki

AncsaT írta...

Teljes mértékig osztani tudom a film iránti lelkesedésed. :)
A férfi és a női létnek is megvan a maga szépsége. Néhány lány talán a tűzoltós/hegyimentős/stb. filmeken sóhajtozik, hogy de jó lenne hősnek lenni. :) De a dolog nem lehetetlen. Lányok is mehetnek életmentő szakmát végezni, és ha megfogalmazódott benned az igény, azt hiszem te is tudsz szeretni mélyen, tisztán, megértően és figyelmesen. Talán nem mindig, de az a lányoknak sem megy. De szabad gyakorolni. :)
És miért volna "férfiatlan" vagy nevetséges az őszinte szeretet? Nem hiszem, hogy a férfiaknak a szeretet csak dugást kéne jelentsen, vagy nem is tudom, mire gondolsz, hogy az mitől lenne "férfias". Erre nincsen szabály.

Névtelen írta...

Az igény már gyerekkoromban megfogalmazódott bennem, csak hát a kivitelezés...:) Úgy gondolom, jó úton járok, valószínű ezért is tetszik a Loving Annabelle. DE! És itt folytatnám a gondolatmenetet.
Egy férfi biológiája két fő részből tevődik össze: utódnemzés és győzni a harcban, küzdelemben. Ez az alap, innen indulnak aztán az árnyalatok, amibe jó esetben az őszinte és gyengéd szeretet, a másik lelke is belefér. Nekem elég lesújtó a véleményem, a meglátásom ezzel kapcsolatban: nagy átlagban egy férfinak egy nőben a teste kell, lehet, hogy tényleg szereti, még szerelmes is, de végül is csak azért, hogy dughasson vele. Igen, ahogyan fogalmaztál, egy férfinál a szeretetben a dugás benne van, ez így viszont már nem a másikat megértő, mély szeretet, ennek már célja van. Csodálatos dolog a szex, semmiképpen nem ellene beszélek, csak a férfiak szeretetének a minőségével próbáltam összekapcsolni.
A Loving Annabelle-t nő rendezte és ezért biztosan nem véletlen , hogy nekem úgy tűnik, Simone és Annabelle szeretete és szerelme egy másik dimenzió, mert ott van a lelkek összefonódása is. Egy férfi nő kapcsolatban nagy dolog, ha ez így van (szerintem).
Tehát erre gondoltam, amikor feltettem a kérdéseimet. Mi a véleményed?
Zscdoki

AncsaT írta...

Amiket írtál, azok állati motivációk, a kutyákat, a teknősbékákat és a mezei nyulat is ezek hajtják. :) Meggyőződésem, hogy az ember valamivel több ennél. Kissé költőien úgy lehet ezt megfogalmazni, hogy az ember = egy angyal lelke egy állat testébe tuszkolva. :)
Ha csak arról az oldalról nézed, a lányok is csak dugni akarnak, meg rávenni a pasikat, hogy fizessék a fodrászt, az új ruhákat, meg vegyenek nekik autót és igyék őket nyaralni a Seychelle szigetekre.
De ennél mindenkinek tovább terjednek a vágyai. Minden kisgyereknek vannak álmai, aminek egy részéről lemondanak, mire felnőnek. De nem az összesről, és nem is mindenki. Ők néha csinálnak csodálatos dolgokat.
És ez alatt nem csak égig érő csodás épületeket, gyönyörű verseket, könyveket, színdarabokat, filmeket, hasznos találmányokat stb. kell érteni. Aki kolerásokat gyógyít a dzsungelben, ételt oszt az éhezőknek, szeretetbe felnevel egy gyermeket, az is csodás álmot váltott valóra.
Nem tudom, hogy az "angyali lélek" mennyire nyilvánul meg a férfiakban és a nőkben, de nem látom okát, hogy ez nemhez kötődjön. Talán bizonyos tulajdonságokat, kedvességet, figyelmet, törődést, segítségnyújtást, együttműködést inkább asszociálunk a nőiességgel, mint a férfiassággal, de ezek csak a társadalomban meggyökeresedett nemi sztereotípiák. A valóságban egyáltalán nem így működnek ezek a dolgok.
Mindezt nem csak hasra ütve mondom, vannak erről kutatások. Persze a "gender" sem ideológiától mentes téma, de nagyon érdekesek az eredmények, melyeket a férfias és nőies viselkedést vizsgáló kutatások produkálnak. A hagyományos keretek persze sokszor és sok helyen tovább élnek, de különösen az interneten megindult egyfajta változás.
A tisztán női közösségekben nőies a stílus, a férfiak dominálta fórumokon férfias, de ahol a nemek aránya viszonylag kiegyenlített, a férfiak gyakran "nőies" formában nyilvánulnak meg (együttműködőbbek), a nők pedig kissé "férfiasabbak" lesznek (közvetlenebbek és versengőbbek).
És ami még érdekesebb, a "férfi" és "női" mivoltunk nem valami fix tulajdonság, mint a hajunk, szemünk színe, hanem valami olyasmi, amit folyamatosan hozunk létre (doing gender). Ez azt jelenti, hogy, hogy ez hullámzik, változik, alkalmazkodik a szituációhoz. Egy rendőr kimehet napközben szolgálatba az utcára, gumibotozhat, bilincselhet bűnözőket, hogy estére hazatérve vacsorát adjon a gyerekének, aztán leüljön megnézni a Loving Annabelle c. filmet, és közben a könnyeit törülgesse. Akkor is, ha az illető rendőr nő, és akkor is, ha férfi.

Névtelen írta...

Igen, ezek az "állati motivációk" = nemi ösztön bennünk van, az, hogy egy ember mennyivel több ennél, pont az angyali lelkétől való távolság határozza meg. Járkálnak köztünk részeg disznók, hiénák, cápák, patkányok, fáradhatatlan csődörök és vén kecskék, akik még nyalják a sót.....
Mégegyszer mondom, a szex csodálatos dolog, a csajok is dugni akarnak, de nem keverném ide az általad felsorolt érdekeket, nem erre gondoltam. Azt próbálom fejtegetni, hogy a férfiak is szeretnek és szerelmesek, DE ez mögött ott van a dugás vágya, ha nincs szex, halványodik és kihuny a szerelem, tehát erre alapozom a véleményem és a kérdésem a film kapcsán: egy nőt egy másik nő magasabb minőségben képes-e szeretni mint egy férfi?
A gender felé terelted a témát, viszont akkor a kérdésemre nem fogok választ kapni, mert onnantól kezdve nincsenek kialakult és jól elhatárolt tulajdonságokkal bíró nemek, hanem környezet, nevelés, társadalmi elvárás, szereotípiák által meghatározott egyének. Egyébként a gender elméletben nem találok különösebb problémát, nem olyanok vagyunk, mint ezer éve, és ezer év múlva sem így fognak kinézni és viselkedni az emberek, ki tudja, mit jelent akkor, hogy férfi és nő, ha egyáltalán lesz ennek jelentősége. Volt, van és lesz is változás.
A doing gender-ről viszont az a véleményem, hogy csak gyermekkorban működik a folyamat, de ha nincs semmilyen elnyomás és erős terelés a szülők és a környezet részéről és szabadon kialakul az egyén, már nagy változás nem fog bekövetkezni.
Zscdoki

AncsaT írta...

Nem értem ezt a "magasabb minőséget" a nemek vonatkozásában. De már valószínűleg a "nemek" terén sem ugyanarra gondolunk. Mert hogy hova teszed azt a buccsot, akik csaj létére beveri az orrodat, ha sokat nézegeted a barátnőjét? Ő most nő, mert puncija van, vagy pasi mert féltékenyen birtokolni akarja a párját?
Vannak aszexuális egyének, akik lehet, hogy lángoló romantikus érzelmekkel viseltetnek valaki iránt, miközben nem vágynak a szexre. Akkor ők testesítik meg számodra az ideális szerelmet?
A doing gendernek pont az a lényege, hogy folyton mozgásban van. Ha két gyerek összeverekedik a folyosón, akkor odalépek hozzájuk, és virtuális huszárbajszot növesztek, férfiasabb leszek, mint a tornatanárunk, és kilátásba helyezem, hogy lepofozom a fejüket, ha azonnal nem hagyják abba. Szerintem olyankor még a hangom is mélyebb lesz.
Ha egy alsós kislányt látok pityeregni, mert mondjuk elhagyta a tolltartóját, leguggolok elé, megsimogatom a haját, papír zsebkendőt adok neki, és halkan nyugtatgatom. Olyankor kicsit sem mély a hangom.
A genderskálán egészen másutt helyezkedem el a két esetben.
Nem látom akadályát annak sem, hogy egy férfi, mikor a a lakásba betoppanva a szeretett nőt átöleli, elmozduljon a skála lányos vége felé, és kedves dolgokat mondjon, ahelyett, hogy megkérdezné, kész van-e már a vacsora? :)

Névtelen írta...

Sejtettem, a gender alapján már nehéz lesz elhelyezni a dolgokat.Egyáltalán nem az aszexuális szeretetet preferálom, csak arra gondoltam, egy férfinél a szex elsődleges, a szeretett lélek másodlagos. Ha gond van a szexszel, a szeretet ki fog hűlni (tisztelet a kivételnek). Ezt gondolom a férfiak őszinte szeretetéről . Egyébként a Loving Annabelle-ben a mindenféle érdek nélküli és őszinte szeretetet az aszexuális pap bácsi mutatta meg, amikor Simone-al beszélgetett négyszemközt. A filmben szereplő másik férfi, Simone pasija érezte, hogy gond van, de azért még ment a szex.
A doing gender szitud a nevelés művészete:), ezt így kell csinálni, jó esetben eddig is így csinálták, csak nem így hívták. Egyébként értem a példádat.
Zscdoki

AncsaT írta...

A pap bácsinak, az ő korában már könnyű szexmentesen, érdek nélkül szeretni. :) Persze lehet, hogy fiatalon is ez a krisztusi érzület hatotta át. Vagy éjszakánként a lányokról álmodott, reggel meggyónt, aztán tette a dolgát. Azzal szerintem nincs baj, hogy milyen vágyai vannak valakinek, a lényeg az, hogy miként cselekszik. (Legalább is ezt mondogatom magamnak, mikor időnként kedvem támad szétverni valakinek a fejét.)
kicsit talán túlmisztifikálod ezt a férfi-nő különbséget. Érdekes módon, aztán cáfolod is az eredeti felvetést, amennyiben a filmből egyetlen példaként egy férfit hozol fel az ideális szeretetre.
Sajnálnám, ha a film üzenete az lenne a számodra, hogy a nők jobban szeretnek. Az sokkal jobban hangzik, hogy a szeretetnél nincs nagyobb erő. :)
És a lényeg nem a férfiak-nők szeretetének elvi összehasonlításában van, hanem mindig abban a konkrét helyzetben, amiben épp vagyunk. Csak az számít, hogy a te szereteted milyen. És az etalon, amihez mérned kell, nem egy másik ember, nem egy nő szeretete, hanem a Krisztusé. Ahhoz próbálj meg igazodni! :)

Szabi írta...

Lehet, hogy egy nő közelebb tud kerülni egy másik nő lelkéhez. Lehet nem dominál nála annyira a testiség. De tényleg semmi köze a krisztusi szeretethez. A szerelem nálunk inkább arról szól, hogy szeretem azt, aki vagyok a Párom mellett. Szeretem, hogy vele vagyok, és nem egyedül. Lehet, hogy más a mozgató erő, mint a férfiaknak, de akkor is csak az önös érdek dominál.

AncsaT írta...

Azt hiszem, a szerelemről és a szexről írott bejegyzések kommentjeiben kitárgyaltuk a kettő közti különbséget. :)

Névtelen írta...

Ancsa, én a film kapcsán egy kérdést vetettem fel,pont amit leírtál: a nők jobban szeretnek? Ezt nem a film üzenetének gondolom, hanem tényleg felmerült bennem ez a lehetőség és gondoltam, veled beszélem meg (hasznos volt!). Tényleg túlmisztifikáltam a kérdést, talán nem olyan nagy baj... Köszönöm neked és Szabinak is a válaszokat:)
Zscdoki

AncsaT írta...

Van egy olyan érzésem, hogy a kérdésed mögött valami más, kimondatlan dolog is van még. Ha gondolod, írj e-mailt, vagy privizz rám a facebookon.
Szívesen láttunk, téged és a kérdéseidet is, olvass (és kommentelj) nyugodtan máskor is! :)

Névtelen írta...

Persze, hogy van :), ez a film "túl" jó volt és úgy megütött, hogy egy lenyugodottnak vélt területet izzított fel újra bennem.
Valószínű be fogok még kopogni hozzád, van még két film a tarsolyomban:)))
Szia
Zscdoki

AncsaT írta...

Egész nyugodtan! :)

Névtelen írta...

Szerelmes vagyok Simone-ba és Annabelle-be, szerelmes vagyok a kettőjük szerelmébe, az egész filmbe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

AncsaT írta...

:) Igen, azt hiszem értjük a lelkesedésed. :)

A szerelembe szerelmesnek lenni azonban kissé meddő dolog. Olyan ez mint az "ideál", egy eszményített vágykép, amihez képest bármilyen valóságos személy, és megvalósult szerelem fakó és tökéletlen. Viszont a monitoron látható, tökéletesre fotosoppolt, mosolygós, piros almához képest, a kamra polcán árválkodó sárga és ráncos (ráadásul kukacos) almának van egy nagy előnye. Meg lehet enni! :)

Örülök, hogy tetszett a film, és kívánom, hogy egy létező személlyel találjátok meg egymásban is a szerelmet!

Névtelen írta...

Úgy érzem, olyan ez a film, mint egy kábítószer, ha nézem, boldog vagyok, amikor vége és ott a sárga ráncos alma, és újra vágyom megnézni a filmet. Ez már függőség?

AncsaT írta...

Akárcsak a film, a kérdés is költői. :)

Szabi írta...

Azt mondják a féfiak a Nõbe szerelmesek a nök a szerelembe. Egyszer egy srác ugy írta le az érzéseit, hogy nála a szerelem egy zsák és mindig másik lány fejébe húzza.

AncsaT írta...

It's a little bit serial killer. :)
Habár, meg kell hagyni, képszerű. De költőibb lett volna, ha a szerelem virágos kiskalap, amit mindig másik lány fejére helyez. :)
Valahogy mindig kilyukadunk a szerelem (meg a szex) témaköréhez, amit ugye fentebb linkeltem, hogy már megtárgyaltunk, és így a fordítási határidő közeledtével nem akarom bolygatni egyik témát sem. :)

Névtelen írta...

Én még most jutottam el addig, hogy megnézzem ezt a filmet, és teljesen le vagyok nyűgözve. Nem vagyok az az ember, aki egynél többször néz meg egy filmet ugyanazzal a lelkesedéssel, de itt ez történt. Végre egy tartalmas, igényes film.
Ajánlom még Az órák című filmet azoknak, akik szeretik az igényes filmeket.

Plusz...sok leírást olvastam már erről a filmről, de te foglaltad össze a legjobban, hogy miről is szól. Szóval most, ha csak képletesen is, leveszem a kalapomat.
És a blog is nagyon klassz.
Zs.

AncsaT írta...

Köszönöm szépen! Örülök, hogy tetszik a film, az ismertető és a blogom is. :)

Névtelen írta...

Kedves AncsaT!!!
én már nagyon régóta kersem ezt a filmet!tudn nekem segíteni hogy honnan tudnám megszerezni?előre is köszönöm!!
K.Andrea

AncsaT írta...

Kedves Andrea!
Itt meg lehet nézni online a filmet: LINK (felirat nincs)
Ha tudsz torrentezni, akkor ez a keresőkifejezés segít: google: "loving annabelle" filetype:torrent
Feliratot pedig ITT találsz.

Névtelen írta...

Hello!
Az egyik haverom mindta hnézzem meg a Loving Annabelle c. filmet de sehol nem találtam aztán kidobta ezt tudnál segíteni?
Bog

AncsaT írta...

Szia!
Az eggyel korábbi kommentben (2013. december 27. 14:19) találsz linkeket. Az elsőn online megnézheted a filmet, (sajnos felirat nélkül), a második egy google keresés torrent fájlokra (ha tudsz torrentezni, könnyen leszedheted, ha nem vagy benne járatos, kezdd itt: wikipédia - uTorrent), a harmadik pedig magyar (és angol) felirat a filmhez.

Névtelen írta...

Hello:-)Kicsit késői komment,de nem tudná valaki küldeni egy linket,ahonnan letölthetem a teljes filmet?:-)Nem baj, ha angol,csak lejöjjön az egész film.

AncsaT írta...

Kicsit feljebb a 2013. december 27. 14:19-i kommentben az online link sajnos már nem működik, de a torrent fájlokra való google találatok jók. Csak ez ugye nem a film, hanem a torrent, amihez kell még egy letöltőprogram is. Ilyen többféle létezik, ha még nincs a gépeden, én a qBittorrent nevűt ajánlom, ez van Windowsra, Macre és Linuxokra is, bár ott a transmissiont favorizálják. Itt a letöltési oldal, leszeded, feltelepíted. A google keresésnél talált .torrent végű fájlt vagy eleve ez nyitja meg, vagy csak rádobod az ablakára. De ki is hagyhatod a guglizást, mert a qBittorentnek van saját beépített keresője, ha oda beírod a film címét, ad egy csomó találatot, és már töltheted is.
Ha felirat kell, akkor leszbikus filmeknél elsőként a TheLWord.extra.hu oldalon érdemes kezdeni, ha itt nem találsz, akkor a SuperSubtitles (www.feliratok.info) is jó, ha itt sincs, akkor még mindig használható a google keresés.

Megjegyzés küldése