Oldalak

2010-03-19

Hozelka ábécéje

Lezárult a kopogtatócédulák gyűjtése. Izraeli katonai repülőgépek röpködnek a honvédelem tudta nélkül a magyar légtérben. Egész mostanáig Joszif Visszarionovics Pécs díszpolgára volt. Gondolkodtam, melyikről írjak. Mindegyikről volna mit, de nincs kedvem egyikhez sem. Viszont hozzájutottam a Jégkrémbalett c. filmhez. Egy múltkori bejegyzésnél a kis képecske egy lemezborító. A zenekar első lemezéé, melynek címe Kalandra fel! A második lemezük volt a Jégkrémbalett. (A film története.)
Ízelítőül álljon itt a "Milarepaverzió", az egyik jellemző szám az albumról:
Egyesek szerint ez teljességgel és egyáltalán. Meg kapcsojjaki. Hogyhogy ez nekem bejön? Pedig de. Ezért mondta tesóm, hogy a tegnapi verses írásomat gondoljam át. És tényleg. Ahogy arra rámutatott, nekem igazából nem a versekkel van bajom, hanem a verselemzésekkel. Biztos a rossz iskolai élmények. Herótom attól van, ha X költő versét Y meg akarja magyarázni nekem, hogy az miről szól. Lehet, hogy semmiről, csak éppen ez a rím jutott az eszébe. Mint ahogy egy festményen a fehér alapon fekete pók körül a vörös maszat nem biztos, hogy utalás a nácizmus színvilágára, lehet, hogy csak épp ilyen hangulata volt a festőnek, vagy a többi festék kifogyott.
Miért tetszik nekem ez a szám? Az agyament zene és szöveg? "Vérfoszlány beszáradás", "fantázia panaszlakat". Mi a jó ebben? A magyarázat két szó: asszociációs mámor. A kifejezés a Doctor Hozelka néven jegyzett vékony kötetből való, melynek a címe: A hódítás ábécéje (Férfiaknak). A bevezető után az első fejezetcím ez: "Az asszociációs mámor szküllája és a depresszív koncentráció (koncentrált depresszió) kharübdisze közt hajózván..."
Na, ez a könyv egy folytonos csapongás, egy nagy asszociációs mámor. Eszébe jut a szerzőnek egy dologról egy másik, és rögtön továbbfűzi, a szerkesztettség, vagy egy kitűzött végkifejlet irányába való haladás minden látszata nélkül. A trójai háború, Gulliver hatodik utazása, III. Richárd, Kierkegaard, a Mahábhárata, LaFontaine állatmeséi, zen, Don Juan és Casanova, stb. Bele lehet kábulni. Ráadásul időnként egy-egy zene van zárójelben megadva, amit az aktuálisan olvasott részhez kell hallgatni. Leveszem a polcról és belelapozok a könyvbe. A 74. oldal teteje a Bizottság Kalandra fel! c. lemezét ajánlja lejátszani. Körbeértem az asszociációval.

1 megjegyzés:

AncsaT írta...

A Bizottság zenéje van akinek elsőre nem jön be. (Estleg sokadszorra sem.) Nekem is többedszerre kellett hallgassam, mire ráéreztem az ízére. Gondoltam, teszek valami könnyebben emészthető, de hasonlóan asszociatív zenét is.

Péterfy Boritól akartam a Labambát beágyazni, de aztán úgy gondoltam, hogy egy Jutyúbos video bőven elég egy bejegyzésbe.

A video lapja nyitva maradt a böngészőmben, és ma reggel is meghallgattam, aztán tovább kattintgattam Bori más számaira. Egyszer csak ezt találtam. Akinek nem lenne ismerős, elárulom, hogy ez is A.E.Bizottság szám. Az asszociációk futottak mégegy kört, és ismét visszaértek a kiindulópontra.

Megjegyzés küldése